Tuesday, December 21, 2010

Shameful Confession?

Homosexuality is a very difficult topic and has been the subject of many discussions and debates in many blogs that I have visited. I find it interesting that homosexuality is a sin in religions. I'm not very well-versed on the reasons for it being a sin, although I have heard plenty from the people who claimed that they've studied the holy books.

For example, one of the reasons given to me was that if homosexuality is condoned by God, then the human race will gradually become extinct because reproduction can't happen. However, I haven't myself study those holy books to verify the truth of the matter. At any rate, I think that was a lousy reason because although I don't have the statistics, I'm absolutely convinced that the vast majority of the human race are heterosexual. We have plenty of opportunities for reproduction there.

I'm a non-believer of religions, but even if I were a believer, I doubt that I can accept that homosexuality is a sin, regardless of what's contained in the holy books. For I'm convinced that in most of the cases, homosexuality is not something that anyone can control—it is something one is born with.

If God is truly loving and forgiving, I think He would not punish any of us for something which we are born with, and beyond our control. I'm not playing God here; and I can accept that I may be wrong. If, for example, I were born a retard or mentally-challenged, is it then my fault if I can't understand religions? The answer, I was given to understand, is no, it's not my fault. And I would be excused!

However, homosexuality is a bit different from a retarded person. The mind is sane and in all other aspects, the person is normal. The only problem is that he or she is attracted to the same sex as opposed to the opposite sex.

It has been argued that homosexuality is not something that is beyond control, unlike someone who's insane. One can refrain from having sex with anyone of the same gender. A lesbian, for example, can still have intercourse with a man and produce offspring. I suppose there is some truth in that, but the heart is empty. The heart of a homosexual person can only love a person of the same gender.

It is very easy for the vast majority of the human race to look at the minority homosexual people and say that they are sinful for being homosexuals. They would say that the gays should control their tendencies; that they are in fact not qualified to experience love. And even if they did fall in love, they should not act on it!

That is why when a young Malay, Muslim man made a daring confession that he is gay, the comment from the Mufti of Perak was:

"Since he acknowledged himself to be a Muslim and a Malay, he should not have made such a confession... In truth, he has derided his own dignity and Islam in general." [The Star]

I think it is easy to say that it's all in the mind; that gays should resist their feelings! But it is easy to say if one is not oneself experiencing it. Maybe if the Mufti himself were gay, he would have a different opinion about being gay, I don't know. For only then will he be in the position to know what exactly is going on in the mind and heart of a homosexual.


15 comments:

Khadeeja Shah said...

They could be your brother, or sister or your best friend, so why are people so hateful huh?

Lisa said...

through Islam's view,"homosexuality"

1) no reproduction.yes,it's true 80% of human species now is heterosexual, however, in Islam a human is considered as an individual. e.g a man is gay,thus doesnt hv a child and he cant get married bcoz marriage of the same gender is not legal.then what happens when he dies?nobody to inherit his property and when it falls to the hand of a wrong person,creating more problems. that is, if he has any property. if he doesnt, then still, tiada anak utk mendoakn. bla kita mati, terputus smua perkara kcuali amalan, sedekah dan doa seorg anak.

2) there's a reason why adam n eve was created in the first place. so they can be a pair.

3) if it's a natural thing, still wrong from the view of Islam. If the man is close to his God from the beginning, he would not even dare to be a "gay". a child will not be naturally gay if he's trained. jadik kenapa dia gay? kita tengok la hikmah d sebaliknya. mungkin Allah mau bagi dia extra dugaan supaya dia blh control his/her lust. fail/success? God is ever forgiving.

4) video d bawah pasal jewish tu memang nampak best.gays n lesbians protected.dorang be themselves.oh yeah did u say jews?clearly jews are trying to lead Muslims to the wrong path.jews memang musuh Muslim.

p/s : sy yg ignorant dlm byk benda, tp not quite in my religion. as a Muslim, mesti percaya Quran without doubts.so...surah al hijr(59).also...i know uncle very into logic things.that's why Islam often contradicts with science explanation. that,i cant explain just yet.till then!

Cornelius said...

KD,

I guess that is human nature.

Cornelius said...

'Isha,

[through Islam's view, "homosexuality']

Baguslah tu, kalau 'Isha tau Islam's view. But what is your view? Or is it the case that you are not allowed to have your own view? That you must accept everything on a lump-sum basis unquestioningly?

Ni uncle bukan cerita pasal takut jadi gay atau tidak. Ni cerita pasal dilahirkan sebagai gay. Pikirkan lah 'Isha, kalau semua perkara tu memang kehendak tuhan, makan orang-orang yg dilahirkan sebagai gay tu pun kehendak tuhan juga!

Kalau dilahirkan mandul macam mana? Itupun kehendak tuhan juga kan? Maka tiada zuriat, boleh dianggap dosa juga kah?

"a child will not be gay if he's trained"

Sejak bila lagi ni 'Isha tau samada gay tu soal training atau tidak? 'Isha hanya boleh mendapat kepastian sekiranya 'Isha sendiri ialah gay. Selagi 'Isha belum sendiri mengalaminya, selagi itulah 'Isha belum layak utk mengatakan dengan 100% kepastian begaimana kehidupan seorang gay! Berat mata memandang, lagi berat bahu yg memikul sumpahan dilahirkan sebagai gay!

Tidak salah 'Isha percaya Quran. Uncle tumpang gembira! Tapi, 'Sha, tuhan beri kita semua akal pikiran, tidak salah gunakannya sekali-sekala!

Kalau penghambaan dibenarkan oleh kitab, sanggupkah 'Isha menghambakan orang lain? Ataupun relakah 'Isha dijadikan hamba? Pikir-pikirkanlah...

Lisa said...

e-ehem.sekali lagi,gay bukan sumpahan mahupun penghambaan.memang lah kehendak tuhan mau menjadikan manusia begitu.sbb mau menguji.ujian tu bkn ujian biasa maka ganjaran dia lg hebat kalau dia blh mengawal nafsu.dia mcm baby yg tiada dosa.allahualam apa sebab mungkin kita jadik rat mice Dia utk menguji tahap kesabaran dan sampai mana tahap kita dapat mengawal nafsu yg di larangnya. mcm Adam jugak di larang makan buah di syurga tu.kita pun ndak tau apa sbb sbnarnya.mau mkn buah pun salah.tapi kalau Allah bilang ndak boleh,x boleh la.sama jugak sama gay.

apa yg di maksudkan dgn train d situ is to separate dia dr gender yg sama atau nasihat dr org2 terdekat.mungkin dia jadik gay sbb environment dia jugak?x kan genetic?x sure jugak hal x2 science ni.dari pembawaan dia jugak spnjang dia d besarkan.mungkin lah.mmg berat lagi bahu memikul tapi kalau dia ada kewarasan dan tau itu salah,camana mau kesian sama dia.
kalau dia happy pun sama "partner dia", nanti sapa yg jadi org rumah sapa yg kerja cari mkn.atau dua2 blh buat begitu.ok fine dunia moden amik org gaji pun blh tapi mcm saling tidak melengkapi.

eh ayat akhir tu apa relevan nya?sejak bila kita "menghambakan" org lain.

Cornelius said...

'Sha,

Alahai, sampai pening kepala Uncle baca komen 'Sha. Ampun mak datuk, jgn lah t'lalu lokek, guna lebih perengan, senang sikit Uncle baca oi!

Uncle memang dari awal lagi sudah faham maksud 'Sha. Kalau Tuhan mahu menduga sesetengah orang dgn melahirkan mereka ke alam ini sebagai gay, biarkan lah. Kalau itu kehendak Tuhan, apalah kuasa kita nak membantah!

Yg Uncle mau ingatkan, kalau orang-orang yg gay tu gagal dlm dugaan, jgn lah kita terlalu cepat menuding jari terhadap mereka dan melafazkan perasaan jijik atau hina. Begitu senang and cepat kita katakan mereka berdosa besar kerana gagal dlm mengawal nafsu, lantas gagal dlm dugaan!

Jgn lupa 'Sha, kita semua umat manusia satu rumpun juga, tiada di antara kita yg sempurna. Yg sempurna cuma Tuhan! Oleh itu, kita semua tidak akan bebas dari cengkaman dosa! Banyak mana dan besar mana dosa orang-orang gay bukan kita yg tentukan.

'Isha mana tahu kalau dosa kita sendiri yg lebih besar di mata Tuhan! 'Isha mana tahu bagaiman pula dengan kegagalan kita dlm dugaan kita masing-masing!

Sampai waktunya kelak, kita semua t'paksa juga menghadapi Tuhan di akhirat; dan di sana barulah kita akan tahu dosa siapa yg lebih banyak dan besar mana. Ker'na hanya Tuhan saja yg dapat tentukan; dan hanya Tuhan saja yg berhak memberi hukuman yg setimpal.

Soalan yg terakhir tu Uncle ajukan sebab 'Isha dgn yakin mengatakan bahawa 'Isha "percaya Quran without doubts". Quran membenarkan penghambaan. Nabi sendiri mengamalkan penghambaan apabila mengambil perempuan tawanan peperangan. Malah, dia membenarkan pengikut-pengikutnya juga menghambakan tawanan perang, justeru membenarkan mereka meniduri hamba-hamba tersebut tanpa perlu mengahwini mereka pun. Oleh ker'na 'Isha percayakan Quran, relakah 'Isha dijadikan hamba? Atau mungkinkah 'Isha persoalkan penghambaan yg dibenarkan itu?

Lisa said...

ha-ha-ha.
malas bah tempat komen dia nih. tulisan courier lagik tu.

baiklah.
tiada sesiapa yg menuding jari ba nih sebenarnya. masalahnya dlm ORIGINAL POST uncle tu uncle ckp,

"I'm a non-believer of religions, but even if I were a believer, I doubt that I can accept that homosexuality is a sin, regardless of what's contained in the holy books. For I'm convinced that in most of the cases, homosexuality is not something that anyone can control—it is something one is born with."

i'm just responding to it.

pastu,siapa lagik yg ckp kita menuding jari kalau mereka ini gagal mengawal nafsu dgn kaum sejenis? tiada pun. at least not me. problem is, dorang tidak try pun, mcm mana lg blh tau gagal atau tidak gagal. malahan berbangga di khalayak ramai.

pasal kebesaran dosa seseorg, agreed. kita cuma tau di hari akhirat nanti. tapi tidak ka logik kalau kita sudah melanggar perintah yg "clearly stated", kita suda commit sin di situ. tapi sekali lagi, mmg kita x tau lah. mungkin dia d ampunkan atau etc.

hamba x2 nih,i don't get apa kaitan nya dgn gay. tapi, imma answer it anyway. penghambaan zmn nabi dulu sebenarnya utk tujuan melindungi termasuk tawanan perang. sbb dulu Islam belum tersebar luas, takut umat ni akan convert pigi ajaran sesat. jadi, umat islam mengambil mereka sbg hamba utk tujuan itu shj.

mmg penghambaan di benarkan tapi itu pun ada byk garis panduan & peraturan. mmg skg pun tiada org yg mau kalau jadi hamba. tapi byg kan la kalau peperangan dan kita di talangkan utk mengakiri peperangan tu, at least cara tu halal dan ada faedah dia sendiri (dari segi peperangan). atau kita pilih mau mati di tgn musuh. either way, sama jgk. kita bersyukur la skrg peperangan sudah tiada, apa yg tinggal skrg cuma utk kita beribadah dan menjauhi larangan Nya. salah satu nya tidak mengulangi kesilapan kaum terdahulu yg homoseksual kemudian negara mereka di terbalikkan sbg balasan.

kita beruntung, buat terang x2 di khalayak ramai, masih lagi org buat tidak peduli. malahan di protect. cuma menasihati shj dan sekali sekala menuding jari tidak salah kalau tujuan utk menyedarkan. tapi that doesn't work anyway.

so? whatever.

Lisa said...
This comment has been removed by the author.
unsettledsoul said...

Lisa and Cornelius, I wish I was fluent in BM, so I could understand your arguments, alas, someday! lol

Lisa, I don't know what you said in BM, so maybe I am misunderstanding, but you said "a child will not be naturally gay if he's trained. " and I can only say that is an ignorant statement, at the very least.


Cornelius, I agree 100% with what you are saying and if I had written a post about this topic, I would have written just as you did. I am thankful for people with your views and I wish there were more in the world.

unsettledsoul said...

Also, I think it is ridiculous what was said to the man who confessed, but I admire his bravery because I am sure he knew what the reaction would be. Good for him for accepting himself, in the end that is all that matters.

I think the view of homosexuality in Malaysia is obvious, considering Anwar Ibrahim is being slandered and taken to court because of the thought he might be gay. That is really all that whole drama boils down to, because gayness is taboo and a person can go to jail for it.

This is why I agree with secularism, because bringing religion into law is ultimately oppressing for gay people. I remember another law in Malaysia, or fatwa, I can't remember, where girls were not allowed to dress "like boys" or hold hands with girls out of fear of Lesbians. Then another one came out saying we should not wear high heels or lipstick. LOL, we can't win either way!

Cornelius said...

"problem is, dorang tidak try pun, mcm mana lg blh tau gagal atau tidak gagal. malahan berbangga di khalayak ramai."

Itu memang senang 'Isha putuskan, sebab 'Isha cuma lihat dari perspektif sendiri dan dari jarak jauh. Macam mana 'Isha tau yg dorang tu sudah try, dan sejauh mana dorang try? Itulah Uncle dari awal lagi sudah tekankan, kalau kita belum sendiri alaminya, kita tdk akan tau keadaannya sebenarnya dilahirkan sebagai gay! Bagaimana pula 'Isha tau dorang tu berbangga atau tdk? Sedangkan nak mengaku gay pun susah2 ker'na malu dan takut dikata-kata. Inikan lagi nak cerita pasal kebanggaan!

"tapi tidak ka logik kalau kita sudah melanggar perintah yg "clearly stated", kita suda commit sin di situ"

Kalau kita nak cerita pasal perintah yg "clearly stated", jgn hadkan pada soal gay saja. Byk lagi perkara2 lain yg "clearly stated" dosa juga, tapi ramai yg buat juga! Main judi dan minum arak pun dosa juga, tapi ramai yg buat juga! Dan lelaki yg tukar perempuan macam tukar baju pun ramai juga!

Soal penghambaan memang tiada kiatan dgn gay. Tapi ianya dibenarkan dlm kitab, dan diamalkan oleh nabi. Dan oleh ker'na 'Isha has no doubts, Uncle soal utk tau pandangan 'Sha pasal isu penghambaan.

"mmg penghambaan di benarkan tapi itu pun ada byk garis panduan & peraturan."

Kalau 'Isha betul2 yakin itu adil, relakah 'Isha dijadikan hamba yg boleh diguna-pakai badan 'Isha utk memuaskan nafsu kebinatangan tuanpunya 'Isha? Jgn susah pasal "garis panduan", soal makan minum, pakaian and tempat tinggal boleh diurus! Nak tak, 'Sha?

"sbb dulu Islam belum tersebar luas, takut umat ni akan convert pigi ajaran sesat. jadi, umat islam mengambil mereka sbg hamba utk tujuan itu shj."

Tak kenal maka tak cinta. Kalau benar kita nak mengambarkan kecantikan ugama, maka kita sepatutnya menunjukkan kecantikannya. Kalaulah Uncle dilahirkan sebagai perempuan tawanan perang waktu zaman nabi, Uncle tdk akan nampak kecantikan ugama sekiranya tuan Uncle boleh gunapakai badan Uncle sesuka hati mereka! Kalau itulah yg dimaksudkan sebagai mengelak ajaran sesat, Uncle sanggup "tersesat", asalkan badan Uncle boleh selamat dari mereka yg tak dpt mengawal nafsu!

Tapi 'Sha, tak payah lah kita teruskan discussion kita di sini. Nanti bila 'Isha balik cuti, Uncle boleh luangkan masa utk discuss dgn 'Isha? Adil?

Cornelius said...

Sarah,

Emmalisa here is my niece (Audrey's daughter), and although I recently found out that she can actually write reasonably well in English, I'm not used to communicate with her in the language. When we meet in persons, I'd say we converse not less than 90% of the time in Malay. And so that's what's happening here in this blog.

I'm trying to remind Lisa not to judge gays too quickly because sinfulness is only for God to decide. As a general guide, it's always a good idea to put ourselves in the shoes of the other party before we "judge" him or her.

For example, if we think we can support slavery, then we should put ourselves in the shoes of the slaves first, i.e. that our masters can have sex with us as they please without even marrying us. Lisa replied that there're conditions to be satisfied. So I said fine, those conditions fulfilled, would she then be prepared to be a slave?

Lisa said...

ergh~

THIS IS EPIC!
ha-ha.baik lah....~
to be continued.btw,i said,tidak rela,ok?n im not judging randomly. thats so not me. hee~ aiyyya...this is becoming insanely uncomfortable,awkward situation.

now i have even MORE reasonSSSSS to avoid u.L-O-L.

ok uncle,blh print sudah hasil perbincangan kita ini. menjadi novel epic yah.

Lisa said...

owh.
FYI, i recently found out from my friend. di malaysia ada this pertubuhan, "seksualiti merdeka"
bukan kah itu membuktikan mereka berbangga dgn ke'gay'an mereka?
walaupun dorg suffer masa childhood,but...still????

p/s : a 100% non judgement info.

Cornelius said...

'Sha,

Uncle adil dgn semua anak buah bah! Semuanya Uncle ejak sama rata!... HAHAHA! Tak payah avoid Uncle... kalau semua avoid, Uncle ndak dapat ejak sesiapa, macam mana Uncle mau kurangkan stress nanti?

Ummm... soal pertubuhan "Seksualiti Merdeka" tu Uncle kurang periksa. Bangga kah tdk, Uncle pun ndak tau lah. Setakat ni yg Uncle dpt nasihatkan 'Isha, bukan semua pertubuhan tu soal kebanggaan saja, tapi juga soal perjuangan ataupun mempertahankan hak!

Gay pun manusia juga. Oleh itu mereka pun mempunyai hak sebagai manusia dlm dunia ni. Malangnya mereka seringkali dilayan sebagai weirdo, macam otak tak betul! Jadi sudah tentulah mereka nak memperjuangkan hak. Masuk di akal kah semua ni, 'Sha?

Kalau kita ada pandangan negatif terhadap seseorang atau benda, maka semua perkara atau penerangan mengenai orang atau benda tu cenderung pada yg negatif saja. Memang sudah jadi lumrah manusia gitu!